Hvordan bygger man et hus, og hvor starter man? Hvor meget må man selv gøre, og hvilke love skal man sørge for at overholde? Når du har besluttet dig for at bygge et hus, og sammen med din bank har regnet dig frem til, hvad dit kommende byggeri må koste, følger der en række af beslutninger, som skal tages, og som alle er med til at danne rammerne for dit kommende hus.
Hvordan bygger man et hus efter danske love og regler
På Bygningsreglementet.dk finder du en letforståelig udspecificeret udgave af byggelovens forskrifter, som al byggeri i Danmark, skal leve op til. Du kan derudover altid kontakte din kommune, for at få svar på spørgsmålet “Hvordan bygger man et hus i henhold til byggeloven og bygningsreglementet?”
På en lang række områder, f.eks. VVS, kloak og el, kræves det, at man har den rette autorisation til at udføre arbejdet. Men der er ikke noget i vejen for, at du selv står for f.eks. murer- og tømrerarbejdet, så længe de sædvanlige byggeforskrifter overholdes.
Derudover skal du tage fat i din kommune og høre om de love, der knytter sig til netop din byggegrund. Der er både lokalplaner, servitutter og regler, der skal overholdes, og som f.eks. kan forhindrer dig i at opnå din drøm om at bygge i flere plan. Der er også krav der skal overholdes, som afgøres af, om din grund ligger i land- eller byzone, ligesom der kan være tillægsregler omhandlende f.eks. strand og naturfredning.

Byggemodning
Hvordan bygger man et hus der overholde kommunalt udstedte regler? Langt de fleste starter med at købe en byggegrund, inden de overhovedet begynder at planlægge selve huset. Og hvis grunden ikke allerede er byggemodnet, når du overtager den, vil dette typisk være det første man kaster sig over. Når grunden er en del af lokalplanen for området, har den fået tildelt et matrikelnummer, og der er fastsat klare rammer for, hvad der er tilladt på grunden. En lokalplan er en juridisk bindende plan for et nærmere defineret afgrænset område. Hvis det område, du ønsker at bygge på, ikke allerede er en del af en lokalplan, skal du kontakte din kommune for at høre, hvordan du forholder dig. En byggegrund skal byggemodnes, inden du kan opføre et hus på grunden. At byggemodne en grund vil sige, at der bliver anlagt vej, kloakering, fremført el, vand og varmekilde
Byggetegning
Når du har besluttet og måske endda har fået nedfældet på papir, hvilke krav du har til dit kommende hus, og hvilke drømme du ønsker, huset skal indfri, skal du til at undersøge markedet, for at finde ud af, om du kan få indfriet dine krav, drømme og ønsker hos et af de mange typehusfirmaer, eller om du skal have fat i en arkitekt, der kan hjælpe dig med at tegne dit kommende hjem. Alternativt, kan du selv tegne dit kommende hjem ved hjælpe af et af de mange tegneprogrammer der er på markedet i dag. Floorplanner er et godt bud. Husk at tage stilling til, hvordan dit hus skal ligge på grunden i forhold til både indkørslen, naboer og solens gang på himlen, ligesom det kan være vigtigt at medtage samme punkter i sine overvejelser i forhold til husets udformning, placering af vinduer, osv. Nu er du allerede meget klogere på spørgsmålet; Hvordan bygger man et hus.
Ingeniørberegninger
Hvordan bygger man et hus, der ikke lægger sig ned ved første storm? – Når tegningerne er færdige, skal du have en ingeniør til at lave kloak- og fundamentplan samt statiske beregninger ud fra dine tegninger og geotekniske rapport, så du undgår at huset ikke i sig selv er konstrueret korrekt, men også at fundamentet er korrekt i forhold til den jord, huset skal stå på, og den vægt huset måtte have.

Valg af entrepriseform
Når tegninger er klar, skal du beslutte, hvordan projektet skal forløbe; Hvor meget du selv ønsker at være en del af byggeriet, og hvor meget du selv ønsker at have ansvar for. Hvis du selv er rustet som byggemæssig fagperson, og har du tid og modet til det, må du gerne selv både være bygherre og entrepriseleder på dit hus.
Fagentreprise
Ved fagentreprise står du som bygherre selv for alt med undtagelse af selveudførelse af de opgaver, som du hyrer folk ind til. Du står for at få tegningen lavet, og sørger for at den har været omkring ingeniøren, inden du indhenter byggetilladelsen. Du skal selv stå for at indhente tilbud og skrive kontrakt med hver enkel håndværker. Og du skal stå for al koordineringen af selve udførelsen af arbejdsopgaverne, så maleren ikke kommer, inden væggene er klar, osv. Denne form er god, hvis du ønsker at spare penge på at få en anden til at lede byggeriet, hvis du selv vil lave en stor del af de håndværksmæssige opgaver, eller hvis du bare ønsker stor kontrol. Til gengæld er denne form også den, der er mest tidskrævende, og kræver absolut mest af dig. Det kan være sværere at komme frem til et holdbart budget. Du bør som udgangspunkt nok ikke kaste dig ud i fagentreprise, hvis du ingen erfaring eller kendskab har til byggebranchen. Læs om hvordan du billigt bygger et træhus med et minimum af fagentreprise her.
Hovedentreprise
Ligesom ved fagentreprise, står du som bygherre selv for alt op til det punkt, hvor du ved en fagentreprise ville begynde at indhente tilbud fra de forskellige håndværkere. Ved hovedentreprise søger du i stedet efter én håndværker, som vil være hovedentreprenør på selve byggeriet. Hovedentreprenøren står derefter for at samle et hold af håndværkere til at løse de forskellige opgaver, hvorefter han kommer med et tilbud til dig på det samlede byggeri. Typisk er tilbuddet et overslag med en margin på +10%. Fordelen ved hovedentreprise er, at du har hånd i hanke med tingene hele vejen, da du er med til byggemøderne, og løbende kan komme med indskydelser, hvis det måtte blive nødvendigt. Du skal kun kommunikere med én håndværker. Du overlader den svære koordinering af håndværkere, til én der ved, hvordan det skal gøre, og du kender prisrammen på forhånd. Kontakt mig for mere information om denne entrepriseform.
Totalentreprise
Ved totalentreprise, overlader du alt til et byggefirma, og køber en samlet pakke med alt fra byggetilladelse til færdigt hus. Denne form anvendes hovedsageligt ved typehuse, og er oftest den hurtigste form. Du har oftest en helt fast pris på forhånd, men denne løsning er samtidig også den mindst fleksible, da det er både besværlig og dyrt at lave ændringer i aftalen under vejs.
Danske boligadvokater tilbyder en gratis byggehåndbog, til der dig går med byg-selv drømme – Bogen hedder ”Vi bygger hus”, og du finder den her!
Når du har valgt entrepriseform, er der ikke meget andet at gøre end at vente på byggetilladelsen, så byggeriet kan komme i gang. Vil du høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme i gang med dit husbyggeri, så tøv ikke med at kontakte mig!
Rigtig god fornøjelse med dit byggeri!