Byg træhus billigt

Byg træhus billigt ved at holde fokus på tre elementære punkter; Planlægning, materialevalg og faglig ekspertise på udvalgte områder. Når du vil bygge nyt hus, er der en masse ting, du bør vide, uanset om du vil bygge i det ene eller det andet materiale. Det kan du læse meget mere om, i artiklen ”Hvordan bygger man et hus”. Der er ingen tvivl om, at der overordnet set er mange penge at spare, hvis du selv kan og er villig til at stå for dele af byggeriet. Det kan du læse mere om, og danne dig et rigtig godt billede af i artiklen ”Hvad koster det at bygge et hus”. Når det er sagt, vil vi i denne guide fokusere meget målrettet på at svare på følgende spørgsmål;

Hvordan bygger du det absolut billigste træhus indenfor lovens rammer, og hvad bør du under ingen omstændigheder spare på? – Rigtig god fornøjelse!

Hvordan skal huset bygges?

Byg træhus billigt ved selvbyg, hvor du kun hyrer fagfolk ind til de opgaver du ikke kan eller må løse selv. Du skal som ved alle andre byggerier overholde byggeloven, som du finder en letforståelig udgave af på Bygningsreglementet.dk. Derudover skal du naturligvis også overholde alle de love og regler, der er udstedt vedrørende din byggegrund og det område, den ligger i – jævnfør kommunalplan, lokalplan, servitutter, naturfredning, lov vedr. Land-og byzoner, osv. Så start med at læse op på alt, hvad der kan have relevans for dit byggeri, og overvej derefter, om du stadig har mod på at stå for byggeriet selv.  Du finder mere info om lokalplaner osv. Ved at kontakte din kommune.

God planlægning er lig med store besparelser

Forudsat at du ikke har mistet modet endnu, kan du nu kaste dig over tegningen til dit kommende hus. Brainstorm alle dine idéer, og skriv dem ned på et stykke papir. Diskuter, vend og drej punkterne med alle dem, der overhovedet gider høre og det, og få så meget feedback som overhovedet muligt. Inddel herefter punkterne i hvad der indiskutabelt skal med i dit kommende byggeri, og hvad der kunne være rart at have med, hvis budgettet tillader det. Find eventuelt på billigere alternativer til de punkter, der kunne være rare at have med. Med i dine overvejelser på dette stadie skal du ikke tage materialer endnu, men kun se på det overordnede billede; Hvor mange rum der skal være, hvor store rummene skal være, og hvad de groft set skal indeholde af inventar som indbygningsskabe osv.

Byg træhus billigt ved at tænke nøje over, hvordan du kan spare på kvadratmeterne. Det er her, at den samlede besparelse er størst. Jo færre kvadratmeter, jo billigere byggeri. Tænk på de alle de hjem, du selv har boet i, eller som du kender nogen, der har boet eller bor i. Tænk på, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer, og skriv det ned. Få inspiration fra plantegningerne fra typehusfirmaerne, og undersøg samtidig, om der er en færdig pakkeløsning, der opfylder alle dine krav og ønsker.

Gør dig overvejelser, om det f.eks. er nødvendigt at have både en indgang og et separat bryggers. Er det nødvendigt at have to badeværelser? Kan man spare plads ved at samle garderobeskabene ét sted i huset frem for at sprede dem ud på alle værelser? Begræns gangareal. Tænk på, så vidt muligt, at nedbringe antallet af vvs-installationer, og hold elinstallationerne på det lovmæssige antal.

Byg træhus billigt ved kun at bygge i ét plan, og undlad så vidt muligt for mange vinkler. Et helt regulært længehus er uden tvivl den billigste konstruktion at opføre. Begræns antallet af døre og vinduer. Døre og vinduer er langt dyrere pr. kvadratmeter end facadebeklædning.

Byg træhus billigt

Materialevalg – Hvad skal du overveje?

Byg træhus billigt med de rette materialevalg. Når det kommer til materialevalg, er der altid materialer til en hver størrelse pengepung. Det du skal tænke over, når du vælger materialer ud fra målsætningen om, at det skal være billigt, er dog ikke kun her-og-nu-prisen. Du bør i høj grad tænke på den langsigtede økonomiske konsekvens af dine valg. Overordnet set kan man sige, at vi har noget helt fantastisk gran og fyrretræ til rigtig fornuftige priser her i Skandinavien.

Facadebeklædning

Når du skal vælge beklædning til dit træhus, skal du tænke over, holdbarhed, hvad de enkelte beklædningsformer kræver af vedligehold, hvor ofte det skal behandles, og hvad det vil koste, hver gang du skal behandle det. En lille prisforskel her og nu kan måske være tjent hjem allerede ved første behandling.

Se mere om dine forskellige valgmuligheder på hjemmesiden Træ.dk.

Byg træhus billigt, men ikke FOR billigt! Der kan der være en ganske simpel måde at spare mange penge på – Her får du et af mine bedste tips, når det kommer til beklædning; Lad os antage, at du efter nogle år må erkende, at du måske ikke helt har passet så godt på din træbeklædning, som du burde. Den nederste del af beklædningen har taget skade af den ekstra mængde vand det udsættes for i form af regn, og du vil derfor gerne have skiftet din beklædning. Hvis dit hus er beklædt med lodrette brædder, er der nu ingen vej udenom; Du skal skifte AL beklædningen. Men havde du nu valgt at beklæde dit hus med vandretliggende brædder, havde du kunnet nøjes med at skifte de brædder, der var skadet i bundet, og derefter behandle huset, så forskellen på de gamle og nye brædder ikke længere kunne ses.

Døre og vinduer

Byg træhus billigt med genbrugsmaterialer. Overvej om genbrug er noget for dig. Se mere på Bango.dk  hvor du blandt andet kan købe døre og vinduer til dit kommende byggeprojekt. Hvis du gerne vil have nye døre og vinduer, er der rigtig mange penge at spare, hvis du er villig til at få trævinduer i frem for f.eks. træ-aluvinduer. Trævinduer kræver vedligeholdelse, men giver dig også fleksibilitet til at ændre udtrykket på dit hus, hvis du senere måtte ønske det. Ud over besparelsen du kan opnå på ved indkøb, er der desuden mange penge at spare på sigt på varmeregningen ved at vælge  vinduer med en fornuftig energimærkning. Så prøv så vidt muligt at regne dig frem til, hvor hurtigt en lille merudgift her og nu er tjent hjem i varmeregnskabet, inden du beslutter dig, for hvilke døre og vinduer du skal vælge.

Gulve

Hvor de billigste typer af laminatgulve i dag måske nok kan ligne et massivt gulv, men allerede trænger til udskifter efter et par år, kan et ægte massivt gulv holde resten af livet. Og et massivt gulv behøver ikke at være en dyr løsning. Et godt gammeldags fyrretræsgulv er både behageligt og lunt at gå på, det er støjreducerende, det kan olieres, lakeres, bejdses eller males efter behag, og du kan med et ordentlig tykkelse gulv slibe det mange, mange gange gennem dets levetid.

Indvendige vægge

Ligesom med gulvene er der et hav af muligheder og prisklasser, når det kommer til valg af vægoverfladen. Her handler det måske i høj grad også om, hvilket udtryk dy ønsker, og hvad du selv er i stand til at udføre, hvis du vil spare penge. Undersøg derfor alle muligheder, og tænk igen her over holdbarheden og genbehandlings-omkostningerne.

Indvendige døre, karme og lister

Du kan sagtens finde et billigere alternativ til massive døre, f.eks. celledøre. Og igen skal du bare tænke på holdbarheden; om den passer til dine behov og ønsker, og måske især hvilket udtryk dine døre skal have.

Inventar

Byg træhus billigt ved at holde udgifterne til de tunge poster nede. Skal dit inventar til køkken, bad og garderobe være nyt, så er der mange penge at spare hos f.eks. Ikea, hvor du desuden finder et tegneprogram, som du kan bruge til at indrette med. Men hvis du er til god gedigen kvalitet, kan du også her med fordel se dig om efter et brugt kvalitetskøkken på f.eks. Den Blå Avis til dit nye hus.

Du kan læse mere om, hvad der kan være med til at påvirke prisen i artiklen Hvad koster det at bygge et hus? 

Byg træhus billigt

Byg træhus billigt med fagentreprise

Med mindre du er uddannet indenfor både, kloak-, vvs-, og el-branchen, kommer du ikke udenom at skulle indkalde fagfolk til dit nybyggeri. Men der er intet til hinder for, at du selv udfører f.eks. tømrer-, murer- og malerarbejde. Du bør dog aldrig spare på rådgivning og ekspertise, indenfor områder du ikke selv er ekspert på. Hos Lyngholm Byg kan vi sagtens hjælpes ad med at opføre dit nye hus. Jeg stiller op med ekspertisen og værktøjet, og sammen løser vi opgaverne. Det sparer dig for en masse tid og i mange tilfælde også for en masse dumme fejl og dermed merudgift til materialer, der er gået til spilde pga. forkert anvendelse.

 

Under alle omstændigheder, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale om dit kommende projekt – Det koster dig ikke noget!